Tips

Tips en tricks voor de leerkracht

Deze aanbevelingen ondersteunen leerkrachten en scholen in het realiseren van een meertalige klaspraktijk.

tips

Tips voor een meertalige klaspraktijk

    41 Maak meertaligheid zichtbaar.
    Dit kan bijvoorbeeld door een inventaris te maken van de meertaligheid die aanwezig is in de klas en deze te linken met ervaringen en verhalen. Je kan ook literatuur in verschillende talen presenteren, schooltaalwoorden in verschillende talen vertalen samen met de leerlingen of samen met hen een meertalige bibliotheek organiseren.
    51

     

    Toon respect voor alle thuistalen die aanwezig zijn in de klas.
    Je kan dit doen door bijvoorbeeld muziek in de thuistaal van de jongeren te beluisteren.

     

    21 Gebruik vertaalprogramma’s.
    Voor thuistalen samen met de leerlingen tijdens opdrachten.
    31

     

    Meertaligheid exploreren.
    Op deze manier breng je de leefwereld van de leerlingen in de klas. Dit werkt in op het zelfvertrouwen van de leerling en geeft hen erkenning. Tijdens een atlas-oefening kan je bijvoorbeeld op zoek naar de thuistalen van de leerlingen. Je kan de leerlingen leerstof laten opzoeken in meertalige bronnen. Leerlingen kunnen tijdens een opdracht ook de woorden in de thuistaal opschrijven. Een bericht voor de ouders in de thuistaal laten vertalen kan ook stimulerend werken.

     

    Volgende aandachtspunten zijn ook belangrijk!

    111 Goede afspraken maken goede vrienden. Maak samen met de leerlingen een aantal duidelijke afspraken wanneer ze wel (en wanneer niet) de thuistaal mogen gebruiken.
    91  

     

    De focus van het thuistalengebruik richten op ondersteuning van de leerstof : Het doel is niet om minder Nederlands te spreken, maar beter Nederlands te leren door de thuistalen een plaats te geven. Zo wordt de thuistaal een middel om het Nederlands gemakkelijker onder de knie te krijgen.  

     

     

    Volg een traject en krijg het Gouden label